Godine 1914. Cees Boterkooper je osnovao malu mljekaru u gradiću Schoonrewoerd u Nizozemskoj.
Iste godine u susjednom gradu Bas Baars osniva tvrtku za trgovinu mliječnim proizvodima. Njihove tvrtke spojile su se 1970. godine, kada je obitelj Baars kupila mljekaru. Godine 1974.
Cees Baars odlučio je proširiti svoju ponudu sireva kombinirajući blagi okus Goude s rupičastim Emmentalom. Tako je rođen sir Leerdammer®.
Ime mu dolazi od grada Leerdama, u blizini mljekare Ceesa Boterkoopera. Od samog početka Leerdammer® se isticao svojim jedinstvenim okusom i velikim rupama.
Cijenjen je zbog neodoljivog slatkog i voćnog okusa, suptilne orašaste note, kao i teksture koja se topi.
Leerdammer® je sir proizveden od kravljeg mlijeka izvrsne kvalitete.
Za dobivanje skute mlijeku dodajemo enzim za zgrušavanje koji nije životinjskog porijekla.
Mliječni fermenti koje koristimo za dodavanje okusa i stvaranje naših karakterističnih rupica proizvode se u našoj tvrtki od prve proizvodnje našeg sira 70-ih.
Mlijeko koje se koristi za naš Leerdammer sir, strogo je kontrolirano tijekom prikupljanja na farmi i po dolasku u mljekaru.
Svi partneri farmeri certificirani su unutar ''Lanca kvalitete mlijeka'' (KKM), u skladu s europskim i nizozemskim standardima.
U mljekari se uzima u obzir devet kriterija kvalitete, uključujući masnoću, kiselost mliječne masti i odsutnost rezidua antibiotika.
ISO 9001: Certifikacija sustava upravljanja kvalitetom.
FSSC 22000: Certifikacija sustava upravljanja sigurnošžu hrane.
ISO 14001: Specifikacija sustava upravljanja okolišem
Fermenti koje sami uzgajamo daju našim sirevima karakterističan okus i poznate rupe.
Prvi ferment pomaže u razvoju rupa u kotaču Leerdammer i daje mu suptilan okus lješnjaka, karakterističan za Leerdammer.
Ovo je isti ferment koji se koristi od stvaranja marke Leerdammer 1974.
Drugi ferment usavršava okus Leerdammera stvarajući izraženiji okus u našim sirevima ovisno o vremenu zrenja.
Većina našeg mlijeka dolazi s farmi u blizini naših mljekara. Kvalitetu kontroliramo na farmi i po dolasku u mljekaru.
Mlijeko se zgrušnjava pomoću mikrobnog koagulacijskog enzima, što Leerdammer čini pogodnim za vegetarijance! Za vrijenje se dodaju i mliječni fermenti.
Skuta se izlije u kalupe i protisne. Rezultat počinje izgledati poput sira!
Više od 2 dana, sir je uronjen u salamuru (tradicionalni proizvodni korak) kako bi se poboljšao njegov okus i poboljšala kvaliteta očuvanja.
Sirevi sazrijevaju na tradicionalnim drvenim rešetkama ili pod folijom. Pažljivo se prate u svakoj fazi proizvodnje.
Jeste li znali?
Nakon zrenja, Leerdammer sirni koluti premazuju se voskom kako bi se očuvala njihova jedinstvena meka tekstura.
Leerdammer je prirodno bez laktoze (<0,1g/100g) zahvaljujući prirodnoj metodi proizvodnje i ima sadržaj galaktoze manji od 0,01g/100g.
Nadalje, odsutnost životinjskog sirila tijekom obrade, zamijenjenog mikrobnim sirilom, čini Leerdammer sir pogodnim i za potrošače koji slijede vegetarijansku prehranu.
"Leerdammer® je prirodno bogat dragocjenim nutrijentima, a posebice:
- kalcij, neophodan za zdrave kosti;
- proteini, važni za razvoj i rast."Leerdammer® je prirodno bogat dragocjenim nutrijentima, a posebice:
Leerdammer® je savršen za vaše sendviče! Isprobajte!"